רקע
בשנת 1977 נחתם הסכם בין משרד האוצר לבין המוסד לביטוח לאומי, הסכם זה הסדיר את נושא ההטבות והזכויות להם זכאים אנשים מגיל 3 עד 67 אשר סובלים מפגיעה ברגליים, פגיעה אשר מגבילה אותם בניידות ממקום למקום.
תנאים לזכאות
- תנאי ראשון הוא כי ועדה רפואית של משרד הבריאות, תקבע כי לאדם המבקש הטבות בניידות יש ליקוי ברגליים, וכי הליקוי נכלל ברשימת הליקויים המזכים, ליקויים כגון: שיתוקים, קטיעות, קשיונות, נקיעות, הגבלת כושר תנועת המפרקים ברגליים או החלפתם, קיצור גפה, מומים מלידה, קומה נמוכה ועוד.
בנוסף, על הוועדה לקבוע האם למבקש יש צורך בכיסא גלגלים, והאם מדובר בליקוי זמני או צמית.
חשוב לציין כי במידה והוועדה הרפואית של משרד הבריאות קובעת כי מדובר בליקוי זמני ולא צמית, לא יהיה זכאי מבקש הקצבה להטבות בניידות.
- תנאי נוסף והכרחי הוא כי המוגבל בניידות יהיה תושב ישראל הנמצא בישראל, וגילו יהיה בין 3 ל 67 שנים.
ערעור על החלטת ועדה רפואית של משרד הבריאות
במידה והוועדה הרפואית של משרד הבריאות קבעה כי לא קיים ליקוי ברגליים אשר נכלל ברשימת הליקויים המזכים בקצבה או לחילופין כי קיים ליקוי זמני, ניתן להגיש ערעור לוועדה הרפואית לעררים של משרד הבריאות.
נציין כי גם על ועדת העררים של משרד הבריאות ניתן להגיש תביעה לבית המשפט המחוזי.
תביעה להטבות על פי הסכם ניידות
במידה והתקיימו התנאים כמפורט מעלה, זכאי האדם המוגבל בניידות להגיש תביעה להטבות על פי הסכם ניידות למוסד לביטוח לאומי. תביעתו תיבדק ע"י פקיד התביעות במוסד לביטוח לאומי ובמידה ותאושר יהיה זכאי לקבלת הטבות הניידות
כגון: קצבת ניידות, זכאות לרכב מיוחד, תשלום החזר על הוצאות על כיסא גלגלים, הלוואה לרכישת רכב ועוד.
מועד תשלום הקצבה
קצבת הניידות תשולם החל מ 1 לחודש בו הגיש המוגבל בניידות את בקשתו לבדיקה לוועדה הרפואית של משרד הבריאות והיא אושרה. וזאת בכפוף לכך כי בתוך חודשיים מיום שקיבל את ההחלטה על שיעור מוגבלותו בניידות, הגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה להטבות על פי הסכם ניידות.
סכום הקצבה
ישנן 4 רמות זכאות לקצבה (סכומי קצבאות מעודכנים החל מיום – 01.01.2023) :
- קצבה בשיעור 50% – משולמת למי שזקוק לעזרה רבה בעשיית רוב פעולות היום-יום ברוב שעות היממה, או מי שזקוק להשגחה מתמדת, סכום הקצבה – 1,676 ש"ח .
- קצבה בשיעור 112% – משולמת למי שזקוק לעזרה רבה בעשיית כל פעולות היום-יום ברוב שעות היממה, סכום הקצבה – 3,882 ש"ח.
- קצבה בשיעור 188% – משולמת למי שתלוי לחלוטין באדם אחר בעשיית כל פעולות היום-יום בכל שעות היממה, סכום הקצבה – 6,194 ש"ח .
- קצבה בשיעור 235% – משולמת למי שתלוי לחלוטין באדם אחר בעשיית כל פעולות היום-יום בכל שעות היממה וזקוק להשגחה מתמדת ואינו מקבל תוספת לנכה מונשם, סכום הקצבה –7,872 ש"ח .
סוגי ההטבות להם זכאי המוגבל בניידות
קצבת ניידות – סכום קצבת הניידות מושפע ממס' נתונים כגון: האם המוגבל בניידות בעל רישיון נהיגה או לא, גודל הרכב שבבעלותו, שיעור המוגבלות בניידות שנקבע לו, האם המוגבל בניידות משתכר או לא ועוד.
הלוואה עומדת לקניית/החלפת רכב – וזאת לשם מימון חלקי או מלא של המיסים החלים על הרכב. ( * הלוואה זו תינתן רק לפני קניית/החלפת הרכב )
הלוואה מקרן ההלוואות לקניית רכב חדש – הלוואה נוספת הניתנת למוגבל בניידות בעל ליקויים רבים ואשר הכנסתו מעבודה נמוכה. (* הלוואה ניתנת רק לבעלי רישיון נהיגה )
ההלוואה תעמוד לזכותו גם במקרה של רכישת רכב לאביזרים מיוחדים.(* הלוואה תינתן בין אם המוגבל הניידות בעל רישיון נהיגה ובין אם לא)
הלוואה לרכישה ולהתקנה של אביזרים ברכב לאביזרים מיוחדים – מוגבל בניידות יהיה זכאי להלוואה זו רק במידה ומתקיימים התנאים הבאים :
- הועדות הרפואיות של משרד הבריאות קבעו כי המוגבל בניידות זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו.
- המכון הרפואי לבטיחות בדרכים קבע שהרכב המתאים לו בהתאם למצבו הרפואי, הוא רכב לאביזרים מיוחדים, וכן פירט מהם אותם אביזרים להם הוא זקוק.
- אין למוגבל בניידות זכאות לקבלת והתקנת אבזרים מיוחדים מגורם אחר, ואם כן בחר לקבל את ההלוואה במסגרת הסכם הניידות.
- על המוגבל בניידות או אפוטרופוסו או כל אדם אחר אשר אושר ע"י המוסד לביטוח לאומי לנהוג ברכב, לחתום על כתב התחייבות לבטח את האביזרים המיוחדים לפי ערכם ביום התקנתם ברכב.
הלוואה לרכישה והתקנה של מתקן הרמה לכיסא גלגלים לרכב – מוגבל בניידות יהיה זכאי להלוואה זו רק במידה ומתקיימים התנאים הבאים :
- ביום בקשת ההלוואה למתקן הרמה, על המוגבל בניידות להיות בעל זכאות לקצבת ניידות.
- הועדות הרפואיות של משרד הבריאות קבעו כי המוגבל בניידות זקוק לכיסא הגלגלים ומשתמש בו.
- על המוגבל בניידות להיות בעל רכב המתאים להתקנת מתקן הרמה, וכן לרכוש מתקן מסוג זה.
- אין למוגבל בניידות זכאות לקבלת והתקנת מתקן הרמה מגורם אחר, ואם כן בחר לקבל את ההלוואה במסגרת הסכם הניידות.
- המוגבל בניידות לא קיבל מתקן הרמה או הלוואה לרכישתו, במידה וקיבל מתקו מסוג זה או הלוואה, יש להמתין פרק זמן של 5 שנים על מנת להיות זכאי להלוואה זאת בשנית.
לימוד נהיגה ברכב לאביזרים מיוחדים – במסגרת תוכנית של המוסד לביטוח לאומי
ניתנת אפשרות למוגבלים בניידות העומדים בתנאי הזכאות, ללמוד נהיגה או להסתגל לאביזרים המיוחדים שמותקנים ברכב לאביזרים מיוחדים.
תנאי הזכאות לכניסה לתוכנית
במידה ומדובר במוגבל בניידות שגילו 17 ומעלה הוא רשאי להגיש בקשה ללימוד נהיגה במסגרת התוכנית באחד משני המקרים:
מקרה ראשון – במידה ולמוגבל בניידות אין רישיון נהיגה והוא עונה על 2 התנאים הבאים:
- לא נקבע ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים כי הוא פסול מלנהוג.
- ניתנה המלצה ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים על נהיגה ברכב לאביזרים מיוחדים.
מקרה שני – במידה ולמוגבל בניידות יש רישיון נהיגה והוא עונה על 1 מ- 2 התנאים הבאים:
- עליו לעבור מבחן שליטה ברכב לאביזרים מיוחדים והוא מבקש לקבל שיעורי נהיגה כתרגול לקראת המבחן המעשי.
- ניתנה המלצה ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים על רכב לאביזרים מיוחדים עבורו והוא מעוניין להתנסות בנהיגה ברכב מסוג זה לפני רכישה.
הגשת בקשה לכניסה לתוכנית – על המוגבלים בניידות המעוניינים להיכנס לתוכנית להגיש בקשה למוסד לביטוח לאומי.
ולכן בטרם הגשת תביעה לקצבת ניידות, מומלץ להיעזר בעורך דין לביטוח לאומי לשם הגשת התביעה לקצבת ניידות.
במידה ואתם סובלים מליקוי ברגליים הפוגע בניידות שלכם, אנא פנו למשרדנו לבדיקת זכאותכם לקבלת קצבת ניידות והטבות מהמוסד לביטוח לאומי.