עורך דין
יפוי כוח מתמשך
רקע
על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות עד לאחרונה כאשר אדם היה מגיע למצב בו הוא אינו יכול באופן קבוע או זמני לדאוג לענייניו ואין מישהו אחר שמוסמך לדאוג להם במקומו, היה נדרש למנות לו אפוטרופוס, ברוב המקרים ממונה אפוטרופוס שהוא קרוב משפחה ובמקרים מועטים ממונה אפוטרופוס מתאגיד אפוטרופסות או אפוטרופוס מקצועי.
פעולותיו של אפוטרופוס המומנה היו מפוקחות ע”י משרד אפוטרופוס הכללי ופעולות מסויימות דרשו את אישור ביהמ”ש.
תיקון מס’ 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות
לקראת סוף שנת 2016 נכנס לתוקף תיקון חשוב ומהותי לחוק, כחלק מהתיקון נוסף מסמך חדש בשם ייפוי כוח מתמשך אשר מהווה חלופה למוסד האפוטרופסות ובפועל כלי לתכנון עתידי.
מטרת הייפוי כוח מתמשך הוא לתת משקל גבוה לרצונו של אדם להחליט כבר מהיום מי יהיה מיופה הכוח שיטפל בענייניו, מה יעשה בכספו, איזה טיפול רפואי יקבל והיכן וכדומה. וזאת רק במצב שבו יאבד את כשירותו באופן זמני או קבוע בעתיד.
כל אדם יכול למנות לעצמו מיופה כוח ?
כל אדם מעל גיל 18 יכול למנות לעצמו מיופה כוח שידאג לענייניו במידה ולא יוכל לעשות זאת בעצמו.
לאיזה תחומים ניתן להגדיר את סמכות מיופה הכוח ?
ניתן להגדיר את סמכותו של מיופה הכוח לכל התחומים רפואי, רכושי אישי וניתן גם להגדיר כי סמכותו תהיה רק על חלקם בלבד, הכל לפי רצונו והנחייתו של הממנה.
האם ניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד ?
כן, ניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד ובפועל אף מומלץ שיהיו מינימום שניים אך הדבר אינו הכרחי.
מי רשאי לערוך ייפוי כח מתמשך ?
ייפוי כוח מתמשך מוסמך לערוך רק עורך דין שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי. ייפוי הכוח המתמשך יכלול חתימות של הממנה, מיופה הכוח ועורך הדין שערך אותו.
היכן ואיך מפקידים את ייפוי הכוח המתמשך ?
ייפוי הכוח המתמשך יופקד אצל האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים וזאת באמצעות הפקדה מקוונת או באופן אישי ע”י הממנה.
מתי ואיך נכנס ייפוי כוח מתמשך לתוקף ?
ייפוי כח מתמשך יכנס לתוקף אך ורק כאשר הממנה יוגדר כאדם ש”אינו מסוגל להבין בדבר”, הגדרה רפואית זו תקבע ע”י חוות דעת רפואית של רופא מוסמך, בנוסף מיופה הכוח נדרש למלא ולחתום על טופס הצהרה על כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך ולשלוח את טופס ההצהרה לאפוטרופוס הכללי.
נציין כי לממנה יש אפשרות לקבוע תנאי כניסה לתוקף נוספים מלבד התנאים המופיעים מעלה.